perjantai 26. maaliskuuta 2010

Kivilahdenrannasta

Mökkimme on kalaisan järven rannalla ja isompi selkä on kansoitettu lukuisin kalaverkoin. Onneksi meidän lahtemme on verkotonta aluetta ja meidänkin verkkomme roikkuu yleensä vajan seinällä. Kalastus tapahtuu virvelilla, joskus katiskalla. Siitä huolimatta varsinkin haukia tulee runsaasti. Se joka väittää haukea roskakalaksi tai mauttomaksi ei ole todellisuudessa koskaan maistanut kunnolla valmistettua haukea. Koska hauessa on paljon pientä ruotoa jauhamme sen lihamyllyllä kolmeen kertaan (lapsityövoimalla käsikäyttöisellä myllyllä). Mökillä jauhettu hauki valmistuu pihveiksi. Kaupungissa voi yrittää jotain monimutkaisempaa, tällä kertaa haukimureketta. Murekkeen ohje lapsuudesta peräisin, löytyy myös peruskeittokirjoista.Mureke onnistui, maku on upea, mutta valitettavasti tuotos hajosi kun kumosin sitä eli kuvassa kärsineen oloinen mureke. Lisäkkeenä keitettyjä puikulaperunoita ja hollandaise-kastike, jossa lisänä katkarapuja ja tuoretta basilikaa.

HAUKIMUREKE

1 kg haukifileitä
1 kananmuna
4 valkuaista
3 dl kuohukermaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1/2 tl cayennepippuria
tilliä
katkarapuja

1. Jauha haukifileet lihamyllyllä (tai tehosekoittimessa) kolmeen kertaan
2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi
3. Mausta jauhettu hauki ja sekoita kerma ja kananmuna sekaan. Nostele valkuisvaahto haukiseokseen
4. Voitele 1,5 vetoinen pitkulainen uunivuoka ja laita puolet seoksesta vuokaa. Leikkaa päälle tilliä ja katkarapuja. Levitä loppu haukiseos vuokaan. Jätä vuokaa kohoamisvaraa pari senttiä
5.Laita vuoka isompaan uunivuokaan ja kaada isompaan vuokaan kiehuvaa vettä haukivuuan puoleen väliin. Kypsennä 200-asteessa noin tunti. Kumoa vähän jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti